Reguliere Thuiszorg versus Particuliere Thuiszorg

Veel mensen vragen onze wat het verschil is tussen particuliere thuiszorg en reguliere thuiszorg. In deze blog proberen wij een antwoord te geven op deze vraag.

Reguliere thuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet. Dit betekent, dat deze reguliere zorg uit het basispakket vergoed wordt. U investeert in principe daarom geen eigen financiƫle middelen, als u kiest voor reguliere thuiszorg. Bij particuliere thuiszorg bent u juist volledig verantwoordelijk voor de kosten en ligt de regie bij u.

Thuiszorg Den Haag

Particuliere thuiszorg

Door een operatie, ziekte, of handicap kunt u mogelijk niet meer voor uzelf zorgen. Bijvoorbeeld dementie of de ziekte van Alzheimer kunnen een grote impact op uw dagelijks functioneren. Het kan ook zijn, dat u op een wachtlijst staat voor een verzorgingshuis. Particuliere thuiszorg kan dan voor u een oplossing zijn. Maar wat houdt het in om thuiszorg of particuliere thuiszorg te ontvangen? Wanneer is dat een optie?

Particuliere zorg aan huis

Thuiszorg is heel letterlijk zorg, die u thuis ontvangt, omdat u niet meer goed voor uzelf te kunnen zorgen. Thuiszorg bestaat uit verschillende vormen en het hangt van uw situatie af hoe intensief de zorg zal zijn. U kunt bijvoorbeeld geholpen worden met persoonlijke verzorging, eten, douchen en naar bed gaan. Het kan ook gaan om huishoudelijke hulp, verpleging of het geven van medicijnen. Ook wanneer u zich in de laatste levensfase bevindt of wanneer u te maken heeft met de ziekte van Alzheimer is particuliere thuiszorg een optie.

Reguliere zorg versus particuliere zorg

Wanneer u thuiszorg nodig heeft, kunt u kiezen tussen reguliere thuiszorg en particuliere thuiszorg. Wat zijn nu precies de verschillen? Wanneer kiest u voor welke vorm?

Reguliere thuiszorg

Reguliere thuiszorg is onderdeel van het basispakket van uw zorgverzekering. Dit kost u in principe geen extra geld. Wel heeft u een indicatie nodig van het CIZ. Hier kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige of BabZ Thuiszorg voor zorgen. Bij het afnemen van reguliere thuiszorg, kunt u kiezen hoe u uw zorg wilt ontvangen. Dit kan via zorg in natura, of via het PGB (Persoonsgebonden Budget). Bij zorg in natura levert de zorgaanbieder de zorg, inclusief de administratie. Met de zorgaanbieder maakt u vervolgens afspraken over de manier waarop u zorg krijgt. Gebruikt u het PGB, dan zit u achter het stuur en bepaalt u zelf welke zorg u ontvangt en door wie. Met een Persoonsgebonden Budget kunt u bijvoorbeeld een gedeelte van de kosten betalen voor particuliere thuiszorg.

Particuliere thuiszorg

Particuliere thuiszorg organisaties worden daarentegen niet door het Rijk betaald. U dient alles, wat u ontvangt aan zorg ook zelf te betalen. In veel gevallen kunt u ook deels met een PGB betalen. Particuliere thuiszorg betekent, dat u van begin tot eind helemaal zelf de controle houdt en verantwoordelijk bent over de zorg, die u ontvangt.

24 uurs thuiszorg

Heeft u 24 uur per dag intensieve verzorging nodig, dan kan er iemand dag en nacht voor u klaarstaan en u bijstaan. Ook als het alleen om een dagdeel gaat, is particuliere thuiszorg een optie. Een groot voordeel is, dat u geen indicatie nodig heeft. U kunt rechtstreeks bellen met de thuiszorgorganisatie van uw keuze.

Mantelzorgers ontlasten

Zowel thuiszorg als particuliere thuiszorg kunnen een grote rol spelen in het ontlasten van mantelzorgers. Mantelzorgers moeten vaak meerdere ballen in de lucht houden en een zware zorgtaak erbij, kan net teveel zijn. Professionele zorgverleners kunnen (een deel van) deze taak overnemen. Dit is niet alleen prettig voor hen, maar ook voor uzelf. Wilt u meer ruimte creƫren, dan kunt u ook thuiszorg combineren met de zorg van een familielid.

Conclusie

Het afnemen van particuliere zorg heeft de volgende voordelen:

  1. U heeft geen indicatie nodig.
  2. Zelf verantwoordelijk.
  3. Een vast gezicht en aanspreekpunt.
  4. Geen last van wachtlijsten.

Particuliere zorg aanvragen

Meer informatie over wat BabZ Thuiszorg kan doen om particuliere zorg voor u te regelen. Aarzel niet en neem contact met ons op via E-mail, telefoon of Whatsapp.