De beste zorg voor mensen met Dementie

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een verzameling van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Particuliere thuiszorg

Dementerende ouderen

Wist je, dat er wel 50 verschillende vormen zijn van dementie? Het is een ingewikkelde ziekte en voor de buitenstaanders vaak lastig te begrijpen. De vergeetachtigheid en de moeite met het uitvoeren van bepaalde taken is niet alleen vervelend voor de persoon in kwestie, maar ook voor de personen in de omgeving. Een kwestie van inlezen, aanpassen en een manier vinden om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Want wat is nu de invloed van deze ziekte op hun dagelijks leven?

Inlezen over dementie

Helaas is dementie een ingrijpende ziekte en het kan zijn dat je het lastig vind om iemand met dementie te benaderen. Mensen met dementie kunnen namelijk sneller huilen of het gevoel hebben opgejaagd te worden. Mocht er plots iemand in de naaste omgeving te maken krijgen met dementie, dan is het verstandig om jezelf goed te laten informeren wat deze ziekte precies inhoudt. Door inzicht te krijgen in het ziektebeeld kun je er ook beter inkomen en begrijpen wat deze persoon meemaakt. Je leert wat hij of zij nog wel of juist niet kan doen. Dementie zorgt er namelijk voor, dat iemand langzaamaan zijn vaardigheden verliest. Zo zijn er dingen die iemand dagelijks deed, maar op den duur niet meer lukken. Hartstikke vervelend, maar er zijn altijd alternatieve mogelijkheden.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn mogelijkheden genoeg om alsnog een fijne tijd te beleven met iemand met dementie. Vraag daarom altijd wat er nog wél kan. Omdat de mogelijkheid er is, dat iemand je op den duur niet meer herkent, is het verstandig om jezelf altijd eerst even voor te stellen en te vertellen wat je komt doen. Ondanks dat het kortetermijngeheugen vaak snel achteruit gaat, kun je wel wat meer met het langetermijngeheugen van de persoon met dementie. Wist je namelijk dat het langetermijngeheugen vaak nog wel goed is? Zo kun je samen foto’s bekijken of luisteren naar liedjes van vroeger. Een beetje beweging kan ook geen kwaad, want samen bewegen is altijd goed. Zo kun je bijvoorbeeld samen een stukje fietsen, wandelen of misschien wel de hond uitlaten. Een beetje frisse lucht doet geen mens kwaad. Probeer de dagen niet te vol te plannen, want ook rustmomenten zijn nodig zodat iemand met dementie de prikkels en informatie goed kan verwerken.

Wat kun je beter vermijden bij dementie?

Het kan soms vervelend aanvoelen als je niet helemaal wordt begrepen. Desondanks is het erg belangrijk om mensen met dementie in hun waarde te laten. Ook deze mensen willen graag serieus genomen worden. Daarom is het van groot belang, dat je belangstelling blijft tonen. Laat de verhalen de vrije loop, maar probeer niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Zo loop je de kans om extra nadruk te leggen op wat iemand met dementie juist wel of niet meer kan. Praat daarnaast niet te hard, maar ga ook niet fluisteren. Zorg, dat je rustig praat en jezelf goed verstaanbaar maakt. Ga daarnaast ook niet meteen hele verhalen vertellen, maar praat in korte zinnen. Door één vraag per keer te stellen, kun je goed kijken of je een reactie krijgt. Zo kun je kijken of ze jou begrijpen.

Mantelzorg aan huis

Wist je dat ongeveer 70% van de mensen met dementie thuis wonen en worden verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving? Doordat dementie bij veel mensen nog worden gezien als taboe, is het voor de mantelzorger vaak moeilijk anderen om hulp te vragen. Het is zeker niet erg om af en toe de boodschappen of een andere dagelijkse klus aan een ander over te laten. Ruim een derde van de mantelzorgers voor mensen met dementie combineren dit vaak met een baan of zorg voor kinderen. Een intensieve aanpak en planning is hierin vaak van belang om iedereen hierin tevreden te stellen.

Hulp inschakelen vanuit de thuiszorg

Doordat de zorg voor iemand met dementie vaak een hele onderneming is, kun je er ook voor kiezen om iemand in te schakelen vanuit de thuiszorg om de persoon met dementie te ondersteunen. Het is hierin niet (direct) noodzakelijk om een persoon met dementie te plaatsen in een verpleeghuis. Je kunt er ook voor kiezen om iemand thuis te laten verzorgen, zodat de persoon in kwestie in zijn of haar veilige vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Dit geeft beide partijen vaak een fijn gevoel. De zorgverleners kunnen helpen met de persoonlijke verzorging, maar ook met het uitvoeren van dagelijkse taken. De mantelzorgers zijn vaak zwaar belast door de combinatie van zowel werk als mantelzorg. Hierdoor gaat de kwaliteit van leven voor zowel de mantelzorger als degene met dementie achteruit. Door hulp in te schakelen vanuit de zorg kun je deze kostbare tijd gebruiken om te investeren in de fijne momenten samen, maar dan uiteraard op een iets minder intensieve basis.